Telecom ABC - B

Band III

English

VHF Band III is de omroepband die in Europa en Azië loopt van 174 - 230 MHz en van 174 - 216 MHz in Noord- en Zuid-Amerika. De band wordt gebruikt voor analoge televisie en digitale omroep (zowel digitale televisie als digitale radio). De band wordt niet exclusief voor omroep gebruikt. De band wordt in een aantal landen, waaronder Nederland, ook gebruikt voor mobiele communicatie.

In Europa wordt de band gebruikt voor de introductie van digitale omroep. De planning van de band voor digitale omroep wordt in Europa verzorgd door de Regionale Radio Conferentie 2006 (RRC-06, Geneve). Na de afschakeling van analoge televisie wordt de band gebaseerd op een vast kanaalraster van 7 MHz (kanaal 5-12) voor digitale televisie (DVB-T). Een kanaal kan worden onderverdeeld in 4 subkanalen (sub-kanalen A-D) van 1,75 MHz voor digitale radio (DAB). Het plan gaat uit van gelijke rechten voor alle landen, waar mogelijk gebaseerd op allotments.

Onderverdeling van band III
Onderverdeling van band III

Alotments kunnen worden gecombineerd om een nationaal dekkende laag (layer) te verkijgen. Gemiddeld krijgt een land de beschikking over 1 nationaal dekkende laag voor digitale televisie en 3 nationaal dekkende lagen voor digitale radio. Deze hoeveelheid kan minder zijn als een land de band ook gebruikt voor andere diensten dan omroep.

Nederland heeft in Band III de rechten voor:

  • 2 landelijke bedekkingen T-DAB (11C en 12C);
  • 1 landelijke bedekking T-DAB bestaande uit meedere regionale allotments;
  • 1 landelijke bedekking DVB-T bestaande uit meerdere regionale allotments.

Copyright © 2005 Telecom ABC. All Rights Reserved.
Template inspired by ronsguide.com