Telecom ABC - Q

Qi

English

Qi is een standaard voor het draadloos opladen van apparatuur van het Wireless Power Consortium. De naam van deze technologie refereert naar het traditionele Chinese woord Qi voor energiestroom.

Met Qi is het al mogelijk om apparatuur met een laag vermogen (tot 5 Watt) op te laden, geschikt voor het opladen van een mobiele telefoon en andere kleine apparatuur. Aan een standaard voor medium- en hoogvermogens toepassingen (zoals een elektrische auto) wordt nog gewerkt.

Qi, wireless charging,is gebaseerd op inductie. Inductie werkt op basis van twee spoelen: één in de oplader en één in het op te laden apparaat. Een wisselsstroom in de spoel van de oplader wekt een wisselend magnetisch veld op. Deze wekt een (inductie)stroom op in het ontvangende spoel die gebruikt kan worden om het apparaat op te laden. De oplader bestaat in dit geval uit een dik vlak matje waarop het op te laden apparaat wordt gelegd. Een dergelijk matje kan thuis, in de auto, op kantoor of bijvoorbeeld in een café worden gebruikt.

Inductief opladen is vooral bekend van de elektrische tandenborstel, maar wordt ook al gebruikt voor medische implantaten, zoals pacemakers. Met Qi komt daar dus het opladen van de mobiele telefoon en andere kleine apparaten bij.


  top

Copyright © 2005 Telecom ABC. All Rights Reserved.
Template inspired by ronsguide.com