Carrier Select en Carrier PreSelect (CPS)

Carrier Select is een methode waarbij met de telefoon gebeld wordt via een andere telefoonaanbieder dan degene waarbij het abonnement voor de vaste lijn is afgesloten. Om via een alternatieve aanbieder te kunnen bellen moet deze eerst via een 4- cijferige code worden geselecteerd. In Nederland is hiervoor de nummerreeks 16xy (1600 t/m 1699) gereserveerd.

Bij Carrier PreSelect (CPS) wordt een alternatieve aanbieder altijd gebruikt, zodat deze niet meer via de 4 cijferige code hoeft te worden geselecteerd. Om van CPS gebruik te maken, moet de klant zich eerst bij de alternatieve aanbieder aanmelden om ervoor te zorgen dat alle gesprekken automatisch via de nieuwe aanbieder verlopen.

Het is mogelijk om de carrier preselectie te beperken tot alleen nationaal verkeer of alleen internationaal verkeer. Beide kan natuurlijk ook.

Overigens kan de klant per gesprek toch afwijken van de eerder ingestelde CPS voorkeuze door middel van de zogenaamde prefix override. Hiervoor wordt het viercijferig nummer (16xy) gebruikt dat, net zoals bij carrierselectie, altijd voor een nummer kan worden gezet. Dit maakt het mogelijk om "terug te gaan" naar de oorspronkelijke aanbieder (in Nederland meestal KPN; KPN heeft code 1655).