Telecom ABC - B

Band I

English

VHF Band I is de omroepband die loopt van 47 tot 68 MHz in Europa en van 54-72 MHz in Amerika. De band wordt niet alleen voor analoge televisie gebruikt. Ook andere diensten zoals mobiele communicatie en amateurs maken van de band gebruik.

In de meeste Europese landen, waaronder Nederland, is de band onderverdeeld in 3 kanalen van 7 MHz (de kanalen 2-4). In Oost-Europa, Frankrijk en Ierland zijn de kanalen 8 MHz breed. Dit heeft te maken met de uitzendnorm die wordt gebruikt voor analoge televise (zie PAL en SECAM).

In Nederland is alleen kanaal 4, tot eind oktober 2006, in gebruik voor analoge televisie. De rest van de band wordt gebruikt voor mobiele communicatie, video-overdracht op metrostations en door de amateurs.

De band wordt niet gebruikt voor de introductie van digitale televisie. De band kan na de afschakeling van analoge televisie voor andere diensten worden gebruikt, zoals amateurs, mobiele communicatie of eventueel digitale radio (DRM) of misschien op de lange termijn voor digitale televisie. In een groot aantal landen van Europa, met name in Oost-Europa, zal de band nog jaren voor analoge televisie worden gebruikt.

Copyright © 2005 Telecom ABC. All Rights Reserved.
Template inspired by ronsguide.com