DECT

English

Digital Enhanced Cordless Telecommunications (DECT) is oorspronkelijk een Europese standaard voor digitale draadloze telefonie. Het systeem is bedoeld om draadloze toegang te bieden tot het telefoonnet thuis, op kantoor en onderweg bij zogenaamde Telepoints.

DECT werkt in Europa in de frequentieband van 1880-1900 MHz. In deze band zijn 10 radiokanalen gedefineerd. Ieder radiokanaal is in de tijd onderverdeeld in 12 gesprekskanalen, waarbij de heen- en de terugweg in de tijd van elkaar zijn gescheiden. Het maximale zendvermogen van het basisstation is 250 mW. Buiten Europa wordt DECT ook gebruikt in het frequentiegebied van 1900 - 1920 MHz en in het frequentiegebied van 1910 - 1930 MHz.

Op basis van de DECT standaard zijn er ook systemen gemaakt voor draadloze datacommunicatie in een kantooromgeving en Fixed Wireless Access.

Een geavanceerde versie van DECT maakt tevens deel uit van de IMT-2000 familie van standaarden voor de derde generatie (3G) van mobiele communicatiesystemen onder de naam IMT-FT.

New Generation DECT

In augustus 2008 is de standaardisatie van "New Generation DECT" afgerond. Deze nieuwe versie verbetert vooral de ondersteuning van internetdiensten, zoals internettelefonie, en de spraakkwaliteit. Daarnaast is ook de datasnelheid verder opgevoerd tot maximaal 5 Mbit/s.

Lees verder