ENUM

ENUM is de populaire benaming voor het Internetprotocol RFC2916 (gewijzigd in RFC3761) dat het, kort gezegd, mogelijk maakt om op Internet te communiceren op basis van telefoonnummers. Met behulp van ENUM kun je, als eindgebruiker van een telefoonnummer, bereikbaarheidsgegevens koppelen aan je telefoonnummer, zoals bv. een emailadres, een voicemailbox, een persoonlijke website, maar ook andere telefoonnummers. Wanneer anderen nu het 'ENUM enabled' telefoonnummer kiezen vanaf een 'ENUM enabled' randapparaat (PC, telefoon, etc), dan is in principe een breed scala aan communicatie mogelijk binnen verschillende omgevingen zoals internet, PSTN en mobiele netwerken. ENUM geeft mogelijkheden om VoIP (Voice over het Internetprotocol) te gebruiken, om een persoon of dienst te bereiken via zijn emailadres, homepage of voicemail, maar ook om instant messaging, unified messaging, videoconference, chatting, digitaal faxen te gebruiken.

Hoe werkt Enum?

ENUM zorgt ervoor dat een aangemeld telefoonnummer uit het openbare telefoonnet wordt vertaald naar een internetdomeinnaam. De omzetting van een telefoonnummer naar een domeinnaam gaat als volgt:

 1. Neem een telefoonnummer, inclusief de bijbehorende landencode,
  bijvoorbeeld: 31 70 351 6372
 2. Draai het nummer om,
  27361530713
 3. Plaats puntjes tussen de cijfers,
  2.7.3.6.1.5.3.0.7.1.3.
 4. Plaats achter het nummer het voor ENUM in het leven geroepen domein .e164.arpa,
  2.7.3.6.1.5.3.0.7.1.3.e164.arpa

De gebruiker hoeft zich om deze omzetting niet druk te maken. Deze wordt verzorgd door software in het apparaat (meestal een PC). De gebruiker typt het telefoonnummer bijvoorbeeld in zijn webbrowser in en geeft aan welke gegevens hij zoekt (e-mail adres, webadres etc.) Het nummer wordt omgezet naar de domeinnaam. Deze wordt naar ENUM-servers op het Internet gestuurd die de bijbehorende gegevens terugstuurd.

User ENUM

De bovenstaande manier van gebruik van ENUM wordt User ENUM genoemd. De gebruiker bepaalt hierbij zelf zijn bereikbaarheidsgegevens die aan zijn telefoonummer zijn gekoppeld.

Infrastructure ENUM

Dezelfe ENUM techniek kan ook worden gebruikt door partijen die telecommunicatiediensten aanbieden via telefoonnummers en ten behoeve van nummerportabiliteit. De partijen kunnen op deze wijze de roueteringsgegevens vastleggen voor die diensten die aan het telefoonnummer zijn gekoppeld. Deze vorm van ENUM wordt infrastructure ENUM genoemd. Hiervoor is een aparte reeks benodigd, bijvoorbeeld ie164.arpa.

Private ENUM

Vooruitlopend op de officële standaarden hebben een aantal providers al gezamelijk afspraken gemaakt over het routeren van gesprekken. Dit wordt ook wel VoIP peering of SIP interconnect genoemd.


Lees verder
Externe links