Frame Relay

English

Frame Relay is een standaard voor een pakket geschakeld netwerk die in de jaren 1980 is ontworpen en in de jaren '90 grootschalig werd toegepast. Frame Relay maakt gebruikt van virtuele circuits. Dat wil zeggen dat een voordat de pakketten met data worden verstuurd, eerst een verbinding wordt opgezet, zodat alle pakketten dezelfde weg door het netwerk doorlopen. Deze virtuele circuits kunnen bij Frame Relay voor een enkele sessie worden opgezet, maar deze kunnen ook permanent zijn. Het grote voordeel van virtuele circuits is dat bij de bestemming de pakketten niet in de juiste volgorde hoeven te worden gezet.

Frame Relay is ontworpen voor glasvezelkabels met een kleine kans op transmissiefouten. Frame Relay heeft dan ook geen foutcontrole. Foute pakketten worden simpelweg weggegooid. De bestemming zal zelf voor foutcontrole moeten zorgen. Hierdoor en door de virtuale circuits is Frame Relay heel snel en heeft het slechts weinig overhead.

Frame Relay wordt veel gebruikt om de Local Area Networks van verschillende vestigingen met elkaar te verbinden. In dit geval kan een permanent virtual circuit worden opgezet. Frame Relay biedt hiermee een alternatief voor een publiek datanetwerk. Betrouwbaarheid en veiligheid zijn volledig onder eigen controle.
Lees verder