IEEE 802.11z - TDLS
(Tunneled Direct Link Setup)

English

IEEE 802.11z is een mechanisme om data uit te wisselen tussen twee Wi-Fi apparaten in een Wi-Fi netwerk zonder tussenkomst van het toegangspunt (Access Point).

Normaliter wordt alle data in een Wi-Fi netwerk via het toegangspunt verzonden. IEEE 802.11z definieert een mechanisme om data direct van het ene apparaat naar een ander apparaat te sturen, zonder tussenkomst van het toegangspunt. De apparaten blijven daarbij wel verbonden met het toegangspunt. Dit mechanisme wordt Tunneled Direct Link Setup (TDLS) genoemd. TDLS verkleint het dataverkeer in het netwerk en voorkomt congestie bij het toegangspunt.

Een TDLS verbinding wordt automatisch tussen de apparaten opgezet, zonder interventie van het toegangspunt of de gebruiker. De connectie met het toegangspunt blijft daarbij in stand.

TDLS is niet hetzelfde, en ook geen vervanger voor, Wi-Fi Direct. TDLS wordt gebruikt om het dataverkeer in een netwerk te optimaliseren. Wi-Fi Direct is bedoeld om snel data uit te wisselen tussen apparatuur zonder dat er een Wi-Fi netwerk beschikbaar is.

Lees verder