RLAN
(WLAN)

English

Radio LAN of ook wel Wireless LAN of WLAN, is een techniek waarbij van oorsprong een computernetwerk draadloos met behulp van een radiozender en -ontvanger kan worden gerealiseerd. De computer wordt dan voorzien van een insteekkaart met een zender en ontvanger en in het bedrijfspand worden toegangspunten (access points) opgehangen. Op deze wijze kan een computer eenvoudig toegang verkrijgen tot het bedrijfsnetwerk zonder dat hiervoor een kabelaansluiting nodig is. Het computernetwerk kan vervolgens onder andere worden gebruikt om toegang te leveren tot het internet. Daarnaast wordt RLAN gebruikt door bedrijven om klanten draadloos toegang te leveren tot internet. Hierbij moet worden gedacht aan wachtruimten, zoals op Schiphol, openbare ruimtes als op stations, in café's en op andere hotspots.

Specifiek ten behoeve van RLAN is een band beschikbaar in de 5 GHz band, 5150-5350 en 5470 - 5725 MHz. De frequentieband mag vrij worden gebruikt voorzover aan een aantal technische voorwaarden wordt voldaan. Deze band is al een paar jaar beschikbaar maar tot op heden is er geen apparatuur voor beschikbaar.

Er is echter wel apparatuur verkrijgbaar die gebruik maakt van de 2,4 GHz band, 2400-2483,5 MHz. Dit is een frequentieband die door een groot aantal toepassingen vergunningvrij mag worden gebruikt voorzover aan een aantal technische voorwaarden wordt voldaan. Deze band is op zich zeer aantrekkelijk omdat deze wereldwijd beschikbaar is. Ook de magnetron maakt van deze band gebruik. Nadeel is dat de band met een groot aantal andere toepassingen moet worden gedeeld. De apparatuur die voor deze band beschikbaar is, is voor het grootste gedeelte gebaseerd op een Amerikaanse standaard IEEE 802.11, en dan met name een variant die een grotere datasnelheid mogelijk maakt, IEEE 802.11b. Deze standaard wordt ook aangeduid met de term Wi-Fi, Wireless Fidelity.
Lees verder