RS-232

English

RS-232 is een interface die tussen een PC en randapparten kan worden gebruikt om, via een kabel, data te versturen. RS232 is een seriële bus; dat wil zeggen dat de data bit voor bit wordt verzonden. De snelheid van een verbinding kan worden ingesteld tussen de 9600 bit/s tot maximaal 115,2 kbit/s. Deze werd vroeger veel gebruikt om bijvoorbeeld een muis of een modem op de PC aan te sluiten. Tegenwoordig wordt meestal de USB poort gebruikt. Omdat de databits één-voor-één na elkaar worden verstuurd over de lijn, wordt dit ook wel de seriële poort genoemd.

De fysieke overdracht vindt plaats tussen RS232 poorten via een RS232 kabel. Er zijn twee soorten poorten. Een 9-pins poort en een 25-pins poort. De 25-pins poort implementeert alle signalen die de RS232 specificatie kent, maar meestal wordt de 9-pins poort gebruikt. RS232 gaat van van communicatie tussen een zogenaamde DCE (Data Communication Equipment) en DTE (Data Terminal Equipment).

9 pins RS-232 connector 25-pins RS-232 connector
A 9-pins RS-232 connector. A 25-pins RS-232 connector.

De 9-pins poort kent de volgende signalen:

RS232 data is bi-polair; tussen de +3 V en +12 V geeft de ON of binaire 0 (SPACE) aan en tussen de -3 V en -12 V geeft de OFF of binaire-1 (MARK) aan. De dode zone tussen -3V en +3V wordt gebruikt om ruis op te lijn te absorberen. Moderne computer apparatuur accepteert ook een waarde van 0 V voor de OFF.

Als de verbinding niet wordt gebruikt staat de datalijn op OFF/MARK. De data wordt gesplits in woorden met een lengte van 5-8 bits, meestal wordt hiervoor 7 of 8 bits ingesteld. Versturen van data begint met een startbit (ON/SPACE). daarna worde de 5-8 bits data verstuurd. De data eindigt met een stopbit (OFF/MARK). Daarna kan het volgende woord worden verstuurd. Eventueel worden twee stopbits gebruikt.

RS232 kent de mogelijkheid om een pariteitbit aan de data toe te voegen. Deze kan worden gebruikt om en transmissiefout te detecteren. De pariteitbit kan op twee mainieren worden ingesteld:

De pariteitsbit wordt dan zo ingesteld dat het totaal (inclusief de pariteitsbit) aantal binaire-1'en even of oneven wordt.
Lees verder