DVB-C

English

DVB-C (cable transmission) is een systeem voor de distributie van digitale omroep (digital video broadcasting; dvb) over een kabel netwerk. DVB-C maakt gebruik van dezelfde tv kanalen op de kabel van 6 tot 8 MHz breed als de analoge TV gebruikt voor het verzenden van een tv-programma. In een dergelijk kanaal wordt een datacontainer verstuurd die kan worden gebruikt voor meerdere digitale tv-kanalen, radio of data diensten. De digitale tv-kanalen zijn met MPEG-2 gecomprimeerd zodat deze aanzielijk minder ruimte in beslag nemen. Door het gebruik maken van dezelfde tv-kanalen als de analoge tv, kan digitale tv geleidelijk worden ingevoerd, zonder dat de analoge tv meteen uitgeschakeld hoeft te worden.

DVB-C maakt gebruik van Quadrature Amplitude Modulation (QAM) voor het versturen van de data. Normaliter wordt van 64-QAM gebruik gemaakt, maar lagere-orde modulatiemethoden als 16-QAM en 32-QAM, en hogere-orde modulatiemethoden als 128-QAM en 256-QAM kunnen ook worden gebruikt. bij hogere-orde modulatie wordt de datacapaciteit groter, maar het signaal wordt hierdoor wel gevoeliger voor ruis en interferentie.

In een 8 MHz kanaal is ruimte voor een datacapaciteit van 38.5 Mbit/s als van 64-QAM gebruik wordt gemaakt. Een dergelijke capaciteit is voldoende voor 4-6 televisie programma's.
Lees verder