HE-AAC

English

High Efficiency AAC (HE-AAC) is versie van de MPEG-4 AAC audio codering die speciaal ontwikkeld is op een lage bitsnelheid na codering. HE-AAC kan 5.1 surround sound met een bitsnelheid van 128 kbit/s beschrijven en stereo met een uitstekende kwaliteit in een bitsnelheid van 48 kbit/s of zelfs in 32 kbit/s waarbij de kwaliteit nog steeds goed is.

HE AAC is een specifieke vorm van AACPlus waabij MPEG-4 AAC Low Complexity (LC) en Spectral Band Replication (SBR) worden gecombineerd. Dit houdt in dat de hoge-tonen uit het signaal niet worden gecodeerd. De hoge-tonen worden in de decoder geregenereerd aan de hand van een kleine hoeveelheid controle data die tezamen met de gecodeerde lage-tonen in de AAC bitstroom worden verstuurd. HE-AAC is ongeveer 40% efficiënter dan MPEG-4 AAC LC.

HE-AAC is vooral erg handig bij streaming audio, waarbij de datacapaciteit nog steeds beperkt is, zoals digitale omroep, mobiele multimedia en Internet services als Internet radio. HE-AAC wordt onder andere gebruikt in de de Digital Multimedia Broadcasting (DMB) standaard.
Lees verder