DMB

English

DMB (Digital Multimedia Broadcasting) is een aanvulling op de DAB standaard die het mogelijk maakt om multimediadiensten, waaronder video, muziek en tekst, via DAB uit te zenden.

DMB heeft een datacapaciteit van ruwweg 1,5 Mbit/s. In de standaard is voorzien in een video service die is gebaseerd op een MPEG-4 (AVS/H.264) voor video en HE-AAC voor audio. De beide informatiestromen worden in een MPEG-2 Transport Stream ingekapseld en verstuurd. Omdat video gevoeliger is voor fouten dan audio, wordt extra foutprotectie toegevoegd. Deze extra redundantie verlaagd de beschikbare capaciteit weliswaar met 7,8% maar de ontvangstkwaliteit wordt hierdoor beter.

DAB (DMB) is geoptimaliseerd voor een mobiele ontvangst. DMB kan dan ook worden gebruikt voor mobiele televisie. Voor de terminals wordt dan ook met name gemikt op handhelds, zoals een PDA en de mobiele telefoon. De standaard ondersteund dan ook de wat kleinere videoformaten: QCIF (176×144), CIF (352×288), QVGA (320×240) en het Wide DMB Format (384×224). Daarnaast kan een ander formaat worden gekozen tot aan VGA (640×480).

DMB voorziet ook in een hele lage framerate to één beeld per seconde. Op die manier kan een soort visuele radio (Visual Radio) worden gecréeerd waarbij het radioprogramma wordt ondersteund door beelden. De maximale frame rate is 30 beelden per seconde.

De eerste commerciële DMB dienstverlening is gestart in Korea. Kort daarop gevolgd door proeven met DMB in verschillende landen, waaronder Duitsland en China.

Lees verder