UMTS

English

Universal Mobile Telecommunications System is één van de derde generatie mobiele telecommunicatie-systemen (3G) en als zodanig de opvolger van GSM. Deze derde generatie mobiele communicatiesystemen maken onderdeel uit van een wereldwijd concept dat onder de naam IMT-2000 binnen de ITU wordt ontwikkeld.

UMTS moet het mogelijk maken om naast spraak een veelheid aan datacommunicatietoepassingen, die vast ook beschikbaar zijn, mobiel toegankelijk te maken. Hierbij moet worden gedacht aan internettoegang, elektronische post (e-mail), fax, electronic commerce, videotelefonie en amusementsdiensten als muziek en video. Door de hogere bitsnelheid, tot 2 Mbit/s, moet dit alles plaatsvinden met een kwaliteit die vergelijkbaar is met het vaste net.

UMTS diensten
In UMTs zijn er 4 verschillende typen diensten gedefinieerd. Ieder met zijn eigen quality of service:

UMTS is een Europees initiatief dat voortbouwt op het succes van GSM. Standaardisatie van zowel UMTS als GSM is in handen van 3GPP.

Frequentiebanden
In eerste instantie werd in Europa frequentieruimte rond de 2,1 GHz beschikbaar gesteld voor UMTS. Later is er naast deze zogenaamde core band nog ruimte beschikbaar gesteld rond de 2,6 GHz (2500 - 2690 MHz) en werden de GSM banden opengesteld voor UMTS. Zie UMTS banden voor een volledig overzicht.

Deze zogenaamde core band betreft:

DECT UMTS TDD UMTS FDD Sat up UMTS TDD   UMTS FDD Sat down  
1880 1900 1920 1980 2010 2025 2110 2170 2200 MHz

Het beschikbare spectrum van 155 MHz is onderverdeeld in:

De UMTS Terrestrial Radio Access (UTRA) maakt gebruik van W-CDMA in de gepaarde banden. Deze banden worden gebruikt voor een wide area mobiel netwerk met bitsnelheden van 144 kbit/s rond de steden en op het platteland voor mobiele gebruikers (tot 500 km/u) en met bitsnelheden van 384 - 512 kbit/s in stedelijke gebieden voor minder snel bewegende gebruikers (tot 120 km/u).

In de ongepaarde band wordt gebruik gemaakt van TD-CDMA. Deze banden zijn bedoeld voor hoge bitsnelheden (tot 2 Mbit/s) met een lage mobiliteit (minder dan 10 km/u), zoals op hotspots. Van UMTS TDD bestaat nog een tweede variant, TD-SCDMA. Deze variant wordt met name in China gebruikt.

In de eerste versie van UMTS (Release 99) is het UMTS Terrestrial Radio Access Network (UTRAN) gebaseerd op een GSM/GPRS netwerk. Vanaf Release 5 is de UTRAN volledig op IP gebaseerd.
Lees verder
Externe links