WAP

Het Wireless Application Protocol (WAP) is een set van afspraken om ervoor te zorgen dat datadiensten via mobiele terminals mogelijk worden. Het protocol is zodanig ontworpen dat het met verschillende onderliggende radionetwerken kan werken. Het is dus niet speciaal geschreven voor GSM.

De belangrijkste toepassing van WAP is het bieden van Internet-toegang. Met WAP is het mogelijk om met de beperkte datasnelheid die via GSM beschikbaar is, Internetdiensten te leveren op GSM terminals. Het principe van WAP is dat de datastroom zoveel mogelijk wordt beperkt en de gelimiteerde afmetingen van het display optimaal wordt benut. Alhoewel WAP niet expliciet is bedoeld voor GSM is dit naar verwachting wel de belangrijkste toepassing.

De belangrijkste diensten die hierop moeten draaien, zijn mobiele varianten van electronic commerce, ook wel aangeduid met m-commerce en het bieden van toegang tot allerlei informatiediensten en tot het intranet van een bedrijf. Natuurlijk is het mogelijk om mobiel e-mailtjes te zenden en ontvangen en een elektronische agenda bij te houden.

Om van WAP gebruik te kunnen maken, heeft de gebruiker een voor WAP geschikt toestel nodig. Deze hebben een iets groter scherm dan de standaard mobiele telefoon.

Voor de opmaak van het scherm wordt gebruik gemaakt van WML.
Lees verder
De eerste WAP telefoon
De Nokia 7110, de eerste WAP telefoon.