ATIS
(scheepvaart)

Het Automatic Transmitter Identification System (ATIS) is een systeem dat er voor zorgt dat de radioroepnaam van het schip wordt uitgezonden aan het eind van elke uitzending met de marifoon. Duurt een uitzending langer dan 5 minuten dan zal het ATIS-signaal iedere 5 minuten worden herhaald.

ATIS wordt op een chip ingebouwd in de marifoon. In de chip wordt de radioroepnaam van het schip geprogrammeerd. Identificatie geschiedt door een digitaal signaal dat wordt overgebracht door middel van twee zeer snel wisselende tonen (1300Hz en 2100Hz). Bij de ontvanger, uitgerust met een decoder, verschijnt de roepnaam van de zender op een display.

Sinds 1989 is voor binnenvaartschepen en jachten vastgesteld dat alle bezitters van marifoons en maritieme portofoons verplicht zijn om hun installatie uit te rusten met ATIS. Deze verplichting geldt in de landen die zijn aangesloten bij de ´Regionale Regeling betreffende de radiodienst op de binnenwateren’. Dit zijn: Nederland, Duitsland, Frankrijk, Zwitserland, België en Luxemburg.Lees verder