Marifoon

Marifoon is een samenvoeging van de woorden maritiem en telefoon. Een marifoon is dus radio ten behoeve van de communicatie voor de scheepvaart. Het begrip is echter niet helemaal eenduidig. De term marifoon wordt namelijk gebruikt voor de maritieme radio die werkt in de VHF band (156 - 162 MHz), terwijl er ook maritieme radiocommunicatie plaatsvindt op de de middengolf (MF) en op kortegolf (HF). Voor deze laatste type radio's wordt meestal de term MF/HF scheepsradio gebruikt.

De marifoon wordt zowel op de zeekustwateren als op de binnenwateren gebruikt. De frequenties voor marifonie zijn ingedeeld in kanalen die voor bepaalde gebruiksdoeleinden worden gebruikt. De nadruk van het gebruik ligt op de veiligheid van het schip en de bemanning. Er is dan ook een apart kanaal voor noodoproepen, verder zijn er kanalen voor contact met de havenmeester, de brugwachter, contact tussen schepen en dergelijke.

De wijze waarop de verschillende kanalen worden gebruikt, verschilt echter tussen gebruik op de binnenwateren en gebruik op zee. Een marifoon voor de binnenwateren werkt bovendien op een lager vermogen dat automatisch moet worden teruggebracht. Voor de identificatie wordt daarbij gebruik gemaakt van de roepnaam van het schip en ATIS. Een marifoon voor de zeevaart werkt op een hoog vermogen, waarbij het MMSI nummer als identificatie wordt gebruikt. Een zeevaart marifoon maakt daarbij gebruikvan DSC.

Een marifoon die zowel voor de binnenwateren als ook voor de zeevaart kan worden gebruikt wordt een combi-marifoon genoemd.
Lees verder