Band IV/V

English

De UHF banden IV en V zijn de omroepbanden die lopen van 470 - 582 MHz en van 582 - 862 MHz in Europa. In Noord- en Zuid-Amerika loopt de band in principe verder door tot 960 MHz. De band wordt daar echter niet helemaal benut voor omroep.

De band wordt gebruikt voor analoge en digitale televisie. De band wordt niet exclusief voor omroep gebruikt. Een klein deel van de band (608-614 MHz) wordt in een aantal landen, waaronder Nederland, gebruikt voor radio-astronomie.

Over de hele wereld wordt deze band gebruikt voor de introductie van digitale televisie (DVB-T). De planning van de band voor digitale omroep wordt in Europa verzorgd door de Regionale Radio Conferentie 2006 (RRC-06, Genève). Na de afschakeling van analoge televisie wordt de band gebaseerd op een vast kanaalraster van 8 MHz. Band IV bestaat uit de kanalen 21-34 en Band V uit de kanalen 35-69. Het plan gaat uit van gelijke rechten voor alle landen, waar mogelijk gebaseerd op allotments. Allotments kunnen worden gecombineerd om een nationaal dekkende laag (layer) te verkijgen. Gemiddeld krijgt een land de beschikking over 6-8 nationaal dekkende lagen voor digitale televisie. Deze hoeveelheid kan minder zijn als een land de band ook gebruikt voor andere diensten dan omroep.
Lees verder