DAB

English

DAB, Digital Audio Broadcasting, is een systeem voor digitale radio-omroep. Naast omroepdiensten biedt de standaard ook mogelijkheden tot het leveren van andere multimedia diensten. Hiervoor wordt de term DMB gehanteerd. Tot slot bestaat de mogelijkheid om IP pakketten (DAB IP) via DAB te versturen. De hiervoor gebruikte standaard heet DAB Enhanced Packet Mode (EPM). De IP pakketten kunnen vervolgens voor allerlei soorten data worden gebruikt, inclusief multimediadiensten of IPTV.

Bij een DAB-zender worden meer programma's via een multiplex tegelijk in één frequentieblok van 1,5 MHz breed uitgezonden. De bit rate van een compleet DAB-signaal is 2,4 Mbit/s. hiervan is ongeveer 1,5 Mbit/s voor de informatie beschikbaar.

De uitzendingen voor DAB kunnen zowel via aardse zenders (Terrestrial of T-DAB) als via de satelliet (S-DAB) als via de kabel plaatsvinden.

Uitrol van T-DAB vindt in eerste instantie plaats in TV band III (174 - 230 MHz). Daarnaast zijn er ook frequenties beschikbaar in de L-band voor aardse zenders (1452-1479,5 MHz). Het resterende deel van de L-band (1479,5 MHz - 1492 MHz) is bestemd voor DAB via de satelliet.

Nederland heeft internationaal de frequentierechten verworven voor drie nationaal dekkende lagen voor T-DAB in Band III en één landelijk dekkende laag in de L-band. Eén landelijk dekkende laag in Band III en de L-band laag zijn opgebouwd uit meerdere regionaal te gebruiken frequenties. De andere twee lagen hebben een landelijke allotment met één kanaal (resp. 11C en 12C; zie band III voor de kanaalindeling).

Lees verder
Externe links