DVB-S

English

Digital Video Broadcasting - Satellite (DVB-S) is een standaard voor de distributie van digitale televisie via de satelliet. DVB-S maakt onderdeel uit van de Digital Video Broadcasting (DVB) familie van standaarden en is volledig compatibel met de DVB-C standaard for distributie over de kabel. DVB-S en DVB-C verschillen alleen in de wijze van transmissie, omdat een satellietverbinding nou eenmaal meer last ondervindt van storing.

DVB-S is ontworpen om met alle mogelijke satelliet transponder bandbreedtes te kunnen werken. De payload, de bruikbare bitsnelheid, wordt omgeven door een aantal lagen om het signaal minder gevoelig voor fouten te maken en de payload voor verspreiding geschikt te maken. Het signaal kan worden aangepast aan de foutkarakteristieken van het transmissiekanaal en de omstandigheden (zoals vermogen, antenne grootte en beschikbare bitsnelheid). De data wordt met quadrature phase-shift keying (QPSK) op de draaggolf gemoduleerd.

De payload kan worden gebruikt voor een willekeurige combinatie van video, audio en andere datadiensten. Met een gebruikelijke instelling voor een 36 MHz satelliet transponder is ruimte voor een bruikbare bitsnelheid van ongeveer 39 Mbit/s.

DVB-S2

DVB-S2 is een verbeterde versie van DVB-S. DVB-S2 geeft een efficiencywinst van 30% ten opzichte van DVB-S. Daarnaast geeft DVB-S2 meer mogelijkheden voor dienstverlening, waaronder interactieve dienstverlening en diensten gericht op de zakelijke wereld, zoals data distributie.

Lees verder