TETRA

English

TErrestrial Trunked RAdio (TETRA) is een standaard voor mobiele radio voor professioneel gebruik. Dergelijke systemen worden met name gebruikt ten behoeve van de communicatie van een bedrijf met zijn mobiele medewerkers. TETRA is gebaseerd op een digitale technologie en is geschikt voor zowel spraak- als datacommunicatie. TETRA kan zowel worden gebruikt om een openbaar netwerk (ten behoeve van dienstverlening door telecomoperators aan derden)als een bedrijfsnetwerk op te zetten.

TETRA is met name interessant voor bedrijven die contact willen onderhouden met en tussen mobiele medewerkers. Hierbij valt te denken aan de politie, nooddiensten, koeriersdiensten, personenvervoer, service monteurs en beveiliging. Specifiek ten behoeve van de hulpverlenende instanties wordt een apart netwerk, op basis van TETRA, opgezet. In Nederland is dit C2000 en in België wordt dit netwerk ASTRID genoemd.

TETRA werkt op basis van radiokanalen met een bandbreedte van 25 kHz. Ieder kanaal is in de tijd opgedeeld in 4 verkeerskanalen. De verkeerskanalen kunnen zowel voor spraak als voor data worden gebruikt. De maximale bitsnelheid is 28,8 kbit/s als alle 4 de verkeerskanalen zijn samengevoegd voor één dataverbinding.

TETRA wordt voor civiele doeleinden vornamelijk gebruikt in de 410-430 MHz. In Europa wordt de 380-385/390-395 MHz band gebruikt door de hulpverlenende instanties.

Lees verder
Externe links