DAB IP
(DAB EPM)

English

DAB IP is een term die wordt gebruikt voor het versturen van IP pakketten (internet verkeer) via DAB. De gebruikte standaard heet DAB Enhanced Packet Mode (EPM). Bij EPM wordt de data in IP pakketten gestopt die vervolgens via de normale DAB transmissieframes worden verstuurd. DAB IP kan worden gecombineerd met DAB radio. Dit maakt het mogelijk om radiocapaciteit die over is flexibel in te zetten voor andere vormen van dienstverlening, inclusief mobiele televisie.

DAB EPM voorziet in extra foutcorrectie, in de vorm van een Reed-Solomon code, om de ontvangstkwaliteit te verbeteren. Dit maakt het mogelijk om video, en andere datadiensten die gevoeliger zijn voor fouten dan audio, via het DAB platform te verzenden. De Reed-Solomon code verlaagt door toevoeging van extra redundantie de beschikbare capaciteit met 7,8%.

DAB IP versus DMB

Naast DAB IP kent de DAB standaard ook nog een aanvulling, DMB, die specifiek bedoeld is voor het versturen van multimedia. Zowel DMB als DAB IP bieden de mogelijkheid om DAB te gebruiken voor het versturen van multimediadiensten. Het grote nadeel van DAB IP is dat de data wordt verstuurd via IP pakketten waardoor er een extra laag aan overhead wordt gecrëeerd. De capaciteit van DAB IP is dan ook zo'n 5% lager dan bij DMB. Daar staat tegenover dat DAB IP flexibeler is, omdat de IP pakketten in principe alle soorten diensten kunnen bevatten. Daarnaast maakt het IP verkeer integratie met andere op IP gebaseerde netwerken eenvoudiger.


Lees verder