Mobiele televisie

English

Mobiele televisie is het bekijken van video en televisie programma's op een mobiele terminal, zoals een mobiele telefoon of een PDA. De gebruiker kan zo onderweg bijvoorbeeld het laatste nieuws, een film of een sportevenement bekijken of een live televisieprogramma volgen.

In principe kan een mobiele telefoon op dezelfde manier als bij internet een video stream binnenhalen om een TV programma's te bekijken. Dit is echter geen efficiënte manier om mobiele gebruikers te bereiken. In dit geval wordt namelijk door iedere gebruiker afzonderlijk een video stream binnengehaald. Dit neemt veel transmissiecapaciteit in beslag die hierdoor niet meer beschikbaar is voor telefonie en andere datadiensten in het netwerk.

Om grote groepen mobiele gebruiker op een efficënte wijze verschillende televisieprogramma's te kunnen laten bekijken is een omroeptechnologie vereist. Er zijn hiervoor een aantal verschillende technologieën voorhanden die in de volgende categorieën kunnen worden onderverdeeld:

De gebruikte technologie zal er rekening mee moeten houden dat het televisiesignaal wordt bekeken op een mobiele terminal met een klein scherm en een gelimiteerde hoeveelheid energie omdat deze door een batterij wordt gevoed.

Omroep in mobiele netwerken

Zowel het van oorsprong Europese systeem UMTS als de amerikaanse tegenhanger CDMA2000 hebben een mogelijkheid om omroep en multicasting diensten op een efficënte manier te leveren aan de mobiele gebruikers. De Multimedia Broadcast and Multicast Service (MBMS) kan een video stream van 64 - 256 kbit/s over een UMTS netwerk verspreiden en een stroom van 32 - 128 kbit/s over een GSM netwerk verspreiden. Voor omroep streams is maximaal 30% van de netwerkcapaciteit beschikbaar. Verdere verbeteringen in de techniek, zoals HSDPA vergroten de mogelijkheden voor omroepdiensten en verbeteren de kwaliteit daarvan.

Door 3GPP2 wordt een soortgelijke technologie ontwikkeld voor CDMA2000. Ten behoeve van deze Enhanced BroadCast MultiCast Services (EBCMCS) wordt een nieuwe transmissietechniek in CDMA200 geïntroduceerd. Deze technologie is gebaseerd op OFDM.

Aardse mobiele omroepzendernetwerken

Er zijn een aantal verschillende omroeptechnologieën gebaseerd op een aards zendernetwerk die geschikt zijn voor mobiele ontvangst:

Mobiele satelliet omroep

Er zijn een aantal satelliet omroepsystemen gericht op ontvangst door mobiele terminals, waaronder:

Lees verder