S-DMB

English

Satellite - Digital Multimedia Broadcast (S-DMB) is een satelliet netwerk dat dient als aanvulling op een aards UMTS netwerk. S-DMB is speciaal bedoeld voor het verspreiden van multimediale informatie naar mobiele terminals. S-DMB kan zowel real-time streaming video, zoals TV-programma's, als ook non real-time, zogenaamde push-and-store, multimediale informatie verspreiden.

Het systeem concept is gebaseerd op het gebruik van een hoog-vermogens satelliet aangevuld met aardse repeaters met een beperkt vermogen. Deze repeaters zijn bedoeld om de dekking in stedelijke gebieden en met name in-huis te verbeteren. De repeaters kunnen op dezelfde locatie staan als de mobiele basisstations. De signalen van de satelliet en de repeaters zijn gesynchroniseerd, zodat deze door de mobiele terminal kunnen worden gecombineerd om de ontvangst te verbeteren.

Het S-DMB systeem maakt gebruik van de satellietband (2170-2200 MHz) van IMT-2000. S-DMB kan ongeveer 18 kanalen leveren met een snelheid van 128 kbit/s in 15 MHz. Het systeem is zodanig ontworpen dat het volledig compatibel is met Multimedia Broadcast/Multicast Service (MBMS). Dit maakt integratie in een UMTS terminal redelijk eenvoudig.
Lees verder