MBMS

English

Multimedia Broadcast/Multicast Service (MBMS) is een nieuwe ontwikkeling om omroepdiensten en multicast diensten binnen GSM en UMTS mobiele netwerken mogelijk te maken. MBMS kan worden gebruikt om efficiënt kleine video en audioclips en andere data te verspreiden onder een grote groep mobiele gebruikers. MBMS is een zogenaamde punt-multipunt dienst. Dit betekent dat meerdere gebruikers dezelfde informatie via hetzelfde radiokanaal ontvangen.

In MBMS zijn twee verschillende typen diensten gedefineerd. Bij de omroepdienst (broadcast service) kunnen alle gebruikers binnen het verzorgingsgebied de informatie ontvangen. Bij de multicast dienst wordt de informatie verspreid onder de gebruikers die zich hiervoor hebben geabonneerd. Bij de multicast service kan ook een retourkanaal worden gebruikt, om de dienst interactief te maken. Dit retourkanaal kan ook worden gebruikt om zich voor de dienst aan te melden.

MBMS kan worden gebruikt voor streaming video en audio zodat instantaan een clip kan worden bekeken of beluisterd. Ook is het mogelijk om de informatie op de achtergrond in het mobiel te downloaden, zodat dit in een later stadium kan worden bekeken of beluisterd.

Alhowel MBMS kan worden gebruikt voor mobiele TV heeft het zijn beperkingen in de hoeveelheid capaciteit die kan worden geboden. In een mobiel netwerk kan ongeveer 30% van de capaciteit worden gebruikt voor MBMS. In de eerste fase van MBMS kunnen video streams van 64 - 256 kbit/s over een UMTS netwerk worden verspreid en streams van 32 - 128 kbit/s over een GSM/EDGE netwerk. verspreiden. Verdere verbeteringen in de techniek, zoals HSDPA vergroten de mogelijkheden voor omroepdiensten en verbeteren de kwaliteit daarvan.
Lees verder