VHF

Very High Frequency (VHF) is het frequentiegebied dat loopt van 30 tot 300 MHz. In dit frequentiegebied vindt transmissie net als bij licht plaats via directe rechtlijnige voortplanting. De te behalen afstanden zijn beperkt omdat de aarde nou eenmaal rond is. Wel vindt er reflectie plaats tegen deeltjes in de atmosfeer (troposcatter), met name in tijden van veel zonneactiviteit. Tot 60 MHz vindt er nog reflectie tegen de ionosfeer plaats. Hogere frequenties gaan er dwars doorheen. Vandaar dat we in dit frequentiegebied, rond de 137 MHz de eerste satellietsystemen tegenkomen. Het betreft satellieten voor meteorologische doeleinden die over de polen in een lage baan om de aarde cirkelen.

In het frequentiegebied van 39 - 39,2 MHz komen we een opmerkelijke mobiele toepassing tegen: meteor scatter. Dit is een systeem dat gebruik maakt van het feit dat er continu kleine deeltjes de dampkring binnendringen en daar verbranden. Tijdens die verbranding wordt er kortstondig een ionenspoor gemaakt die kan worden gebruikt om radiogolven tegen te reflecteren.

Verder komen we hier de TV-banden I en III tegen. Enkele van de TV-kanalen uit band III worden gebruikt voor digitale radio (TDAB). Verder komen we er de analoge FM-radio omroep band (87,5 MHz tot 108 MHz) tegen. Verder zitten hier mobiele systemen, zoals mobilofoonsystemen, portofonen, marifonie en semafonie. Het stuk net boven de FM-band wordt gebruikt door de luchtvaart. Onderin de band zitten nog een paar kanalen voor een goedkoop draadloze telefoonsysteem (CT.0).
Lees verder