DVB-H

English

Digital Video Broadcasting - Handheld is een variant van DVB-T die is gericht op het versturen van video naar een mobiele terminal. DVB-H is dan ook geoptimaliseerd op een laag batterijverbruik. DVB-H maakt hiervoor gebruik van 'time slicing'. Dit houdt in dat een specifiek programma in bursts wordt uitgezonden. De ontvanger hoeft dan alleen tijdens deze transmissieburst aan te staan en de tussenliggende intervallen kan deze worden uitgezet om stroom te sparen.

DVB-H kan niet alleen gebruikt worden in een TV-kanaal van 6, 7 of 8 MHz breed maar ook in een kanaal van 5 MHz breed. Dit opent de mogelijkheid om DVB-H in banden voor mobiele communicatie, zoals UMTS, onder te brengen. DVB-H kan de informatie overbrengen via IP-datacast. Ook dit maakt integratie met een op een IP gebaseerd mobiel telecommunicatientwerk eenvoudiger.

De datasnelheid is maximaal 15 Mbit/s doordat er een extra laag met foutcorrigerende code is toegevoegd, aangezien in een mobiele omgeving het transportkanaal minder betrouwbaar is. Net als DVB-T maakt DVB-H gebruik van OFDM. Voor het versturen van informatie wordt gewerkt met een 4k versie (3409 draaggolven). Integratie van DVB-T en DVB-H in dezelfde multiplex is mogelijk.

DVB-H spectrum
DVB-H kan in principe gebruik maken van dezelfde omroepbanden als DVB-T. VHF Band III (174 - 230 MHz) en UHF Band IV/Band V (470 - 862 MHz). er zijn echter enkele beperkingen die het gebruik van delen van dit deel van het sperctrum lastig maken.

een andere mogelijkheid is het gebruik van frequenties in de L-band. In Europa is de frequentieband van 1452-1479,5 MHz bestemd voor aards gebruik tbv omroepdoeleinden. Gebruik van deze band is op dit moment echter beperkt tot DAB. In de Verenigde Staten wordt een experiment uitgevoerd in de 1670-1675 MHz band. Er zouden ook problemen kunnen ontstaan met GSM1800 zendsignalen in een gecombineerde terminal.
Lees verder